Historiek

 Het Kwartier ontstond in 2015, als voortzetting van De Nietjesfabriek. Regisseur en auteur Freek Mariën en dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën beslisten hun eigen avontuurlijkere koers te varen en zich toe te spitsen op tekst, dramaturgie en onderzoek voor jongeren en volwassenen.

Het Kwartier

De eerste voorstelling van Het Kwartier is de laatste van De Nietjesfabriek: Wachten en andere heldendaden. Wachten en andere heldendaden ging in november 2014 in premiere en wordt hernomen in de lente van 2015. Deze voorstelling duidt de richting aan die we met Het Kwartier uit willen: uitdagende en onderbouwde voorstellingen met sterke tekst. Met Wachten en andere heldendaden won Freek Mariën de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Die richten zetten we verder met De schaar van de tsaar (ism Corpus Ca) dat werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs, Het puin van Eden (met fABULEUS) dat de Stückepool van de Kaas & Kappes Dramatikerpreis haalde, en The Wetsuitman (ism Villanella), momenteel op tournee.

De Nietjesfabriek/Het Kwartier speelde zo’n 480 voorstellingen op meer dan 120 verschillende plaatsen, met als toppers Derwazeens – 186 voorstellingen – en Vergiet – 129 voorstellingen. In totaal werd er al voor zo’n 100 000 man publiek gespeeld.

We zetten ook in op de verspreiding van repertoire. Vanuit dat idee worden onze theaterteksten uitgegeven. Hiervoor werken we samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek en Bebuquin.