Historiek

 Het Kwartier ontstond in 2015, als voortzetting van De Nietjesfabriek. Regisseur en auteur Freek Mariën en dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën beslisten hun eigen avontuurlijkere koers te varen en zich toe te spitsen op tekst, dramaturgie en onderzoek voor jongeren en volwassenen.

Het Kwartier

De eerste voorstelling van Het Kwartier is de laatste van De Nietjesfabriek: Wachten en andere heldendaden. Wachten en andere heldendaden ging in november 2014 in premiere en wordt hernomen in de lente van 2015. Deze voorstelling duidt de richting aan die we met Het Kwartier uit willen: uitdagende en onderbouwde voorstellingen met sterke tekst. Met Wachten en andere heldendaden won Freek Mariën de Taalunie Toneelschrijfprijs.

In 2016-2017 gaat de eerste volledig nieuwe productie van Het Kwartier in premiere: De schaar van de tsaar, in coproductie met Corpus Ca. Met Corpus Ca werd reeds een onderzoekstraject doorlopen rond Limonov, de tragedie die Freek in 2014 is beginnen schrijven.

De Nietjesfabriek

De Nietjesfabriek was een jeugdtheatergezelschap geleid door regisseur/schrijver Freek Mariën en actrice/vormgeefster Sarah Van Overwaelle, waar Ruth Mariën zakelijk verantwoordelijke en dramaturgisch adviseur was. Het gezelschap focuste op poëzie in tekst en beeld en het aankaarten van niet-evidente thema’s voor jongeren. In 2015 beslisten de makers om elk hun eigen, avontuurlijkere koers te varen.

De Nietjesfabriek/Het Kwartier speelde zo’n 390 voorstellingen op meer dan 110 verschillende plaatsen, met als toppers Derwazeens – 186 voorstellingen – en Vergiet – 129 voorstellingen. In totaal werd er al voor zo’n 65 000 man publiek gespeeld.