Historiek

 Het Kwartier ontstond in 2015, als voortzetting van De Nietjesfabriek. Regisseur en auteur Freek Mariën en dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën beslisten hun eigen avontuurlijkere koers te varen en zich toe te spitsen op tekst, dramaturgie en onderzoek voor jongeren en volwassenen.

De eerste voorstelling van Het Kwartier is de laatste van De Nietjesfabriek:  Wachten en andere heldendaden (2014). Deze voorstelling duidde de richting aan die we met Het Kwartier uit willen: uitdagende en onderbouwde voorstellingen met sterke tekst. Met Wachten en andere heldendaden won Freek Mariën de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Voor de volgende Kwartier-productie De schaar van de tsaar (ism Corpus Ca) (2017) was hij opnieuw één van de genomineerden.

In 2017, bij de creatie van Het puin van Eden (met fABULEUS) (2018), werden Freek en Ruth vervoegd door Carl von Winckelmann. Carl en Freek schreven en regisseerden Het puin van Eden geheel samen. Ze ontwikkelden hiervoor een eigen aanpak. Het puin van Eden haalde in 2019 de Stückepool van de internationale Kaas & Kappes Dramatikerpreis.

The Wetsuitman (met De Studio) (2019) werd opnieuw genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2019, won de vertaalprijs van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature en de Kaas & Kappes Dramatikerprijs 2020.

Sinds 2019 richten Freek en Carl zich binnen Mixtape, een doorlopend project slash labo, op de kunst van op zichzelf staande scènes, het equivalent van een song. Ze spelen hiermee voorstellingen als een concert: met een setlist en een minimum aan middelen.

In 2021 creëerde Het Kwartier drie producties: De Gemoederen, waarvoor Carl een nieuwe tekst van Freek regisseerde, Een of andere Rus (productie: Arsenaal), die Freek schreef en regisseerde, én een luisterspelversie van The Wetsuitman (met De Buren), samen met Lucas Derycke.

Voor 2022 staat de nieuwe voorstelling Freedom Club in de steigers, in samenwerking met het Arsenaal. Carl en Freek zullen Freedom Club samen schrijven en regisseren.